Simply Clever

Rabla 2016

O treime pentru electrice

Ivas Complex Auto

Stimularea, în linii mari

Anul acesta, programul de înnoire a parcului auto va porni de la o sumă cu 10% mai mare ca în 2015, însă doar două treimi va fi disponibilă pentru casarea efectivă a autovehiculelor care folosesc combustibili fosili. Restul de 75 de milioane de lei se vor acorda în bonusuri pentru mașini noi sub 100 g CO2/km, mașini hibride sau exclusiv electrice.

„Persoanele care doresc să caseze un autovehicul mai vechi de opt ani, şi să achiziţioneze un altul electric, vor beneficia de tichete de casare în valoare de 6.500 de lei, de un tichet de 20.000 de lei şi de eco-bonusuri, ajungând la aproximativ 6.000 de euro”, 

a spus ministrul Mediului, Cristina Paşca Palmer. 

 Ea a adăugat că există posibilitatea accesării a două tichete de eco-bonus, dar și exceptarea celor care optează pentru mașini electrice de la obligativitatea casării efective a unui autoturism vechi.

"Cele două direcţii pot fi accesate separat sau combinat. Pentru situaţia în care un om vrea să-şi caseze maşina veche poluantă, acesta poate accesa componenta clasică a programului (...). Programul Rabla clasic 2016 este aproape neschimbat faţă de anii trecuţi, respectiv rămâne în vigoare prima de casare de 6.500 de lei, cu posibilitatea accesării suplimentare a două eco-bonusuri (...): un ecobonus de 750 de lei pentru cei care decid să caseze o maşină care generează o cantitată de emisii de dioxid de carbon mai mică de 100 de grame pe kilometru şi un bonus de 1.500 de lei pentru (...) un autovehicul nou cu un sistem de propulsie hibrid", 

a mai spus Paşca Palmer miercuri, 20 aprilie, la finalul ședinței de Guvern în care a anunțat startul programului RABLA 2016. 

 

Odoo - Sample 2 for three columns

Schema pentru hibride și electrice

Ministrul a mai prezentat în detaliu sprijinul financiar de care poate beneficia o persoană care dorește să achiziționeze un autoturism nou 100% electric.

"În cazul în care cineva deţine o maşină veche pe care vrea s-o caseze, şi doreşte să achiziţioneze un autoturism sută la sută electric, de exemplu, va beneficia de un sprijin financiar total de aproape 6.000 de euro, asta pentru că poate beneficia concomitent atât de prima de casare de 6.500 de lei, de partea de eco-bonusuri precum şi de tichetul de 20.000 de lei"

a spus Cristina Paşca Palmer.

Programul Rabla Plus, pentru autovehicule electrice și stimulente suplimentare la cele hibride, are alocate 75 de milioane de lei. Alocarea totală pentru cele două componmente RABLA 2016 este de 220 de milioane de lei.

Totodată, Guvernul vrea să stimuleze dezvoltarea infrastructurii electrice pentru încărcarea autovehiculelor cu baterii.

Prin aplicarea acestor măsuri, se urmărește casarea a aproximativ 20.000 de autovehicule poluante. 

(surse: Mediafax, ProMotor și Ziarul Financiar)
Leave a comment

You must be logged in to post a comment.