Simply Clever

Škoda ridică standardele la cel mai vândut model

Octavia își înnoiește aspectul și dotările pentru 2017

Ivas Complex Auto

* Linii și dimensiuni de limuzină * Puteri și dar și ecrane mai mari * Dotări suplimentare pentru o mașină mai versatilă * Prețuri plecând de la aceeași bază *

Pe cai mari după lansarea Kodiaqului, Škoda oferă clienților săi un bonus în 2017. Toți cei care vor contracta un model Octavia începând cu acest final de an, vor beneficia de un aspect exterior revizuit, dar și de numeroase îmbunătățiri la interior.

 Octavia se înscrie astfel în tendințele deja stabilite de noua Superb, în ce privește liniile exterioare, dar și în noul standard impus de Kodiaq la interior prin gadgeturi care fac șoferului conducerea mai ușoară și pasagerilor călătoria mai plăcută.

Odoo CMS - a big picture

Exterior mai lat

Deși dimensiunile rămân aceleași, Octavia și-a accentuat liniile care subliniază lățimea și, implicit, confortul acestei veritabile limuzine de categoria „executive”, adică dincolo de limitele superioare ale clasei medii.

Capota față va avea alte linii de „curgere”, ameliorate, grila radiatorului este împărțită în două, iar pentru faruri s-a adoptat o soluție „cvadruplă”. Spoilerul față este redesenat, cu muchii rigide, una fiind cromată. Proiectoarele de ceață sunt acum alungite, dispuse doar pe „raftul superior”, pentru a se accentua liniile transversale. Bara din spate a suferit modificări și mai subtile, refăcându-se ușor designul liniilor transversale astfel încât să fie subliniată, ca și în față, lățimea generoasă a mașinii.

Pe lângă noile contururi, mai aproape de modele fagure, atât reflectoarele farurilor, dar și „lamele” stopurilor vor avea și alte reflexii luminoase. Acestea sunt datorate inclusiv LED-urilor, care vor fiu acum disponibile și ca echpament full, accentuând designul „cristal de Bohemia” până la străluciri de cristal Swarovski. Un ochi foarte atent va observa inclusiv pe lateralele Octaviei o modificare: un ușor bombaj al pragurilor care va conduce probabil la o mică îmbunătățire aerodinamică dar și o substanțială autoprotejare la noroiul care „atacă” portierele la viteze mari.

Interior mai dotat

Schimbări majore sunt și la interior, ba poate chiar într-o mai mare măsură ca la exterior. Octavia 2017 va avea infotainment ce amintește de noile standarde introduse de Kodiaq. Toate sistemele oferite – fie Swing sau Balero, dar și cele cu navigație inclusă, Amundsen și Columbus – vor avea touch-screenuri, remarcându-se Columbus al cărui ecran crește de la 7 la 9,5 inci, cel mai mare oferit vreodată pe o mașină din clasa Octaviei. De asemenea, va fi disponibil și un hotspot Wi-Fi la cu modul pentru SIM inclus, astfel încât toți ocupanții mașinii să poată avea acces la internet de mare viteză pe terminale LTE (compatibile 4G).

Caracteristicile adăugate Octaviei revizuite, unele standard, altele ca opționale, frizează adesea tabieturile de rentieri cu fițe. De exemplu, chei personalizate ale căror cipuri vor memora setările șoferilor în ce privește reglajele scaunului și oglinzilor, volan încălzit, măsuțe rabatabile pe spătarele scaunelor frontale, suporți de sticle cu apucare, pentru a-i putea manevra cu o mână, ba chiar și o laternă portabilă în portbagajul variantei Combi. Dintre modificările de prestanță, se remarcă accentele luminoase de pe tapițeria ușilor și inscripțiile în relief de pe spătarele scaunelor.
 

Mai consistente însă par a fi noile opțiuni de asistență la mersul înapoi când este atașată o remorcă, situație în care un pilot automat va prelua manevrarea direcției, dar și avertizorul de trafic la ieșirea din parcarea în spic, protecția pietonilor pe Front Assist, detector pentru unghiul mort, și cameră pentru vizibilitate în spate.

În rest, aceleași spații generoase, inclusiv portbagajul de 590 l la hatcback sau 610 l la combi (care se va putea deschide și electric, cu senzor sub bară pentru mâini ocupate).

Perspective pentru puteri mai mari dar prețuri la fel de mici

În general, motorizarea va consta în cea mai recentă ofertă de propulsoare listată pentru Octavia, incluzând ineditul mușchiulos 1.0 TSI de 115 CP cuplat la șase trepte.

Spre a doua jumătate a lui 2017, sunt însă anunțate îmbunătățiri de putere atât pentru variantele de vârf pe benzină (1.8 și 2.0), dar și pentru capabilul 2.0 TDI, în special pentru a face și mai atractive variantele cu tracțiune integrală, respectiv Scout și sportiva vRS.

O surpriză la fel de mare vor și prețurile care, în ciuda dotărilor aproape de nouă generație, se pare că nu vor avea modificări majore, ba chiar cotația de bază pentru cea mai vândută mașină de import din România rămânând fix aceeași. Practic, constructorul ceh intenționează să crească satisfacția clienților, oferind mai mult la aceiași bani.

 
 Leave a comment

You must be logged in to post a comment.